Koszyk

Przepisy

Jak upiec dobry biszkopt?

By 24 listopada 2020 18 grudnia, 2020 No Comments
biszkopt

Smak domowego ciasta biszkoptowego pamiętamy przez całe życie, a ceremoniał pieczenia zawiera w sobie ponadczasową magię. Tort urodzinowy przygotowany przez bliską nam osobę zawsze stanowi wspaniały prezent. Każdy z nas ma swój ulubiony tort: czekoladowy, malinowy, śmietankowy, z rumem lub z owocami. Do jednych z najpopularniejszych rozwiązań zalicza się połączenie galaretki ze świeżymi truskawkami. Tajemnicą udanego biszkoptu jest wysokogatunkowa mąka powstała z najlepszej jakości ziaren zbóż.

Przepis na udany biszkopt

Cenimy wypieki naszych mam i z przyjemnością wspominamy smak domowych ciast biszkoptowych. Kierowani tęsknotą za dzieciństwem chętnie wracamy do zapamiętanych smaków. Samodzielnie pieczemy powstające na bazie biszkoptu ciasta, torty, rolady. Nie ma jednej definicji idealnego biszkoptu – najczęściej jednak chcemy, aby był lekki, miękki, wilgotny. Warto zaznaczyć, że do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu składników, jedynie jajka, mąkę, cukier. Należy również pamiętać, że sekret doskonałego smaku biszkoptu opiera się przede wszystkim na użyciu najdelikatniejszej i najjaśniejszej z mąk, czyli mąki tortowej – takiej jak ta produkowana w naszym szczycącym się wielowiekową tradycją młynie. Poniżej podajemy prosty przepis na pyszny biszkopt.

Lista potrzebnych składników:

  • 5 jajek
  • 120 g mąki torowej
  • 150 g cukru

Przygotowanie biszkoptu zaczynamy od dokładnego ubicia jajek z cukrem – czynność ta zajmuje około 10–15 minut; przy czym perfekcyjne połączenie się obu składników ma kluczowe znaczenie. Następnie przesiewamy mąkę – nie może być w niej żadnych grudek – przez sitko i dodajemy ją do powstałej z jajek i cukru masy. Gotowe ciasto przelewamy do mającej 20–22 cm średnicy formy, którą najpierw smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlana masa powinna wypełniać tortownicę do połowy (uderzenie formą o blat pozwala pozbyć się widocznych na powierzchni ciasta pęcherzyków powietrza). Następnie wstawiamy tortownicę do rozgrzanego do temperatury 170 °C piekarnika i pieczemy biszkopt przez około 40–45 minut. Przez ten czas nie wolno nam otwierać drzwiczek kuchenki, ponieważ ciasto może wtedy opaść. Za pomocą drewnianego patyka, który wbijamy w biszkopt, sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (suchy patyk oznacza, że biszkopt się upiekł).

Smacznego!