Skip to main content

Informacje o firmie Młynomag z Reszla

Dziękujemy za wizytę na stronie firmy Młynomag. Jesteśmy dla Państwa, codziennie pracując na to, by nasze produkty były coraz doskonalsze. Z dumą kontynuujemy dziedzictwo ponad sześciu wieków młynarstwa.

Jak mówi powiedzenie, niekiedy trzeba zmienić wszystko, by wszystko mogło pozostać tak dobre, jak zawsze. Dlatego my również stale się rozwijamy, by utrzymać kilkusetletnią jakość oraz spełnić nowe normy i wymagania (branży oraz klientów).

Nasza firma ma wielopokoleniowe doświadczenie w produkcji mąki. Od lat zdobywamy zaufanie naszych klientów dzięki nieustannej trosce o jakość i profesjonalizm. Dzięki naszemu doświadczeniu możemy zaoferować produkty o wyjątkowym smaku i właściwościach, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Zamówią u nas Państwo mąkę chlebową, luksusową czy mąkę paczkowaną do piekarni. Jako jedni z niewielu w okolicy oferujemy również mąkę z samopszy i płaskurki, a także mąkę ekologiczną. Serdecznie zapraszamy Państwa do kontaktu z naszymi specjalistami z Młynomag z Reszla!

 

 

Kim jesteśmy?

header divider

Młynomag produkuje oraz sprzedaje (stacjonarnie i online) mąkę z jednego z najstarszych działających polskich młynów. Tradycje tego miejsca sięgają XIV wieku. Młyn położony jest w Reszlu, ok. 30 km od Mrągowa. To serce Warmii i Mazur oraz część europejskiego dziedzictwa kulinarnego.
Znajdą tu Państwo wyłącznie naturalne produkty i dziesiątki lat doświadczenia mistrzów branży.

Wyjątkowy młyn
+ wyjątkowi ludzie
= wyjątkowa mąka

header divider

Jak można przekonać się poniżej, prowadzenie młyna niemal zawsze było działalnością rodzinną. Tak było w XIV wieku i tak jest w wieku XXI.

Dzisiaj młyn napędza (oprócz silników elektrycznych) pasja rodzinna Pani Joanny i Pana Pawła.

Rodzinnie i profesjonalnie

header divider

Wszystko zaczęło się od ojca Pani Joanny – Pana Pawła Rezanko, inżyniera rolnictwa, który jako dziecko wychowywał się w młynie swojego ojca, a talent do zamiany ziarna w mąkę odziedziczył po pokoleniach przodków. Gdy rodzina Rezanków została przesiedlona z Polesia na Mazury, zajęła się tym, w czym zawsze była najlepsza, czyli robieniem wspaniałej mąki.

Dziadek Pani Joanny a pradziadek Pana Pawła – Władysław, prowadził młyn w Srokowie aż do 1953 roku, gdy działalności zakazały ówczesne władze. Jego syn Paweł wrócił do rodzinnej specjalności na emeryturze. Chcąc kontynuować tradycje, poszukiwał właściwego miejsca na własny młyn. Jak to bywa, przez Grodzki Młyn przejeżdżał przypadkiem — i od razu zachwycił się tym miejscem.

Dziś młyn, odnowiony i przywrócony do historycznego stanu, wygląda oczywiście dużo lepiej niż w 1994, gdy zaopiekowała się nim rodzina Rezanków.

Obecnie młyn prowadzi córka Pana Pawła – Joanna Myszkowska oraz jego wnuk – Paweł J. Rezanko, którzy są dumni, że mogą być kolejnym młynarskim pokoleniem w rodzinie i że mogą dołożyć Grodzkiemu Młynowi następne dekady do wieków dziedzictwa.

20220316 122904