Skip to main content
Przepisy

Pyszny wielkanocny wianek drożdżowy

20210318 113846 scaled

Wielkanocny wianek drożdżowy to nie tylko smaczne, lecz także tradycyjne danie, które stanowi ozdobę świątecznego stołu. Ten uroczy wypiek wykonany jest z delikatnego ciasta drożdżowego, które jest formowane w kształt kolorowego wianka. Ciasto jest puszyste, lekko słodkie i aromatyczne.

Wierzchnią warstwę wianka można polać delikatnym lukrem, a całość ozdobić posiekanymi orzechami, bakaliami, makiem lub suszonymi owocami, dodając daniu elegancji i bogactwa smakowego. Wielkanocny wianek drożdżowy nie tylko cieszy oko swoim świątecznym wyglądem, ale także zachwyca aromatem i smakiem, będąc doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu.

Składniki:

 

    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
    • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

 

W miseczce mieszamy drożdże, mleko i cukier. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę łączymy z jajkami, żółtkami, zaczynem i solą, wyrabiamy ciasto. Na koniec wyrabiamy dodajemy roztopione, wystudzone masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części, jedna część 2/3 objętości, druga 1/3. Z każdej części formujemy po 3 wałki. Zaplatamy w warkocz. Większy warkocz łączymy w okrąg, mniejszy układamy na górze dużego warkocza. Wianek zostawiamy do wyrośnięcie. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 180 stopni 20-25 minut.

Smacznych Świąt.

header divider