Koszyk

Przepisy

Wielkanocny wianek drożdżowy

By 22 marca 2021 No Comments

Składniki:

 

    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
    • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

 

W miseczce mieszamy drożdże, mleko i cukier. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę łączymy z jajkami, żółtkami, zaczynem i solą, wyrabiamy ciasto. Na koniec wyrabiamy dodajemy roztopione, wystudzone masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części, jedna część 2/3 objętości, druga 1/3. Z każdej części formujemy po 3 wałki. Zaplatamy w warkocz. Większy warkocz łączymy w okrąg, mniejszy układamy na górze dużego warkocza. Wianek zostawiamy do wyrośnięcie. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 180 stopni 20-25 minut.

Smacznych Świąt.