Skip to main content
Przepisy

Tarta śliwkowa.

tarta ze śliwkami 2 scaled

Wszyscy biegają do lasu na grzyby. Na portalach mnóstwo zdjęć prawdziwków i podgrzybków w hurtowych ilościach. W końcu są grzyby i jest piękna słoneczna pogoda. W tym grzybowym szaleństwie nie zapomnijmy jednak, że sezon śliwkowy zbliża się ku końcowi i to już ostatnia chwila na… TARTĘ ŚLIWKOWĄ.

Uwaga!!!! Ostrzegam!!! Ona uzależnia!!!

Składniki:

  • 1 – 1,5 kg śliwek
  • 0,5 kg mąki reszelskiej
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki lodowatej wody

Z mąki, cukru, soli, jajka i masła zagniatamy ciasto. Należy pamiętać, że nie można długo ugniatać. Aby praca poszła sprawnie, zimne i twarde masło (takie musi być) należy pokroić w kostkę. Jeżeli ciasto nie chce przybrać zwartej postaci należy dodać zimną wodę. Po zagnieceniu ciasto owijamy i wkładamy do lodówki na ok. 0,5 godz.

W tym czasie myjemy i drylujemy śliwki. Każdą śliwkę kroimy na cztery uważając aby nie rozkroić do końca.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy śliwki.

Tartę pieczemy w temp. 220 stopni przez około 30 – 40 minut.

Można posypać cynamonem, cukrem pudrem, karmelem. Można ale nie trzeba bez dodatków też jest przepyszna.

Tarta śliwkowa to symfonia smaków, którą warto eksplorować w jesiennych dniach. Jej przygotowanie to nie tylko radosne popisy kulinarne, ale także zaproszenie do dzielenia się smakiem z bliskimi. Spróbujcie tego deszczu smaków, a tarta śliwkowa stanie się gwiazdą waszego stołu.

Smacznego!

header divider