Skip to main content
Przepisy

Babka cytrynowa na maślance

20190414 161144 scaled

Kochani! Zbliżają się Święta Wielkanocne. Na tę okazję proponujemy Wam przepyszną babkę cytrynową na maślance. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • masło – 100 g , miękkie
  • cukier – 2,5 szklanki
  • jajko – 6 szt
  • sok z cytryny – 6 łyżek
  • skórka z cytryny – otarta z 2 owoców
  • mąka tortowa Młynomag – 4 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczka
  • soda – 1 płaska łyżeczka
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • maślanka – 2 szklanki

Przygotowanie:

W dużej misce zmiksuj masło z cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Dodaj otartą skórkę z cytryny, ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.

Do ciasta dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.

Na koniec wlej maślankę, połącz wszystkie składniki.

Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką krupczatką z Młynomagu  foremki. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopniach.

Wierzch ciasta ozdobić możesz cytrynowym lukrem (cukier puder połączony z sokiem z cytryny) i ozdobić wiosennymi kwiatami jadalnymi. Ja użyłam kwiatów forsycji.

Smacznego!