Koszyk

Przepisy

Babka cytrynowa na maślance

By 18 kwietnia 2019 No Comments
20190414 161144 scaled

Kochani! Zbliżają się Święta Wielkanocne. Na tę okazję proponujemy Wam przepyszną babkę cytrynową na maślance. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • masło – 100 g , miękkie
  • cukier – 2,5 szklanki
  • jajko – 6 szt
  • sok z cytryny – 6 łyżek
  • skórka z cytryny – otarta z 2 owoców
  • mąka tortowa Młynomag – 4 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczka
  • soda – 1 płaska łyżeczka
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • maślanka – 2 szklanki

Przygotowanie:

W dużej misce zmiksuj masło z cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Dodaj otartą skórkę z cytryny, ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.

Do ciasta dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.

Na koniec wlej maślankę, połącz wszystkie składniki.

Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką krupczatką z Młynomagu  foremki. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopniach.

Wierzch ciasta ozdobić możesz cytrynowym lukrem (cukier puder połączony z sokiem z cytryny) i ozdobić wiosennymi kwiatami jadalnymi. Ja użyłam kwiatów forsycji.

Smacznego!