Kochani! Zbliżają się Święta Wielkanocne. Na tę okazję proponujemy Wam przepyszną babkę cytrynową na maślance. Spróbujcie sami!
Składniki:
- masło – 100 g , miękkie
- cukier – 2,5 szklanki
- jajko – 6 szt
- sok z cytryny – 6 łyżek
- skórka z cytryny – otarta z 2 owoców
- mąka tortowa Młynomag – 4 szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczka
- soda – 1 płaska łyżeczka
- sól – 1/2 łyżeczki
- maślanka – 2 szklanki
Przygotowanie:
W dużej misce zmiksuj masło z cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Dodaj otartą skórkę z cytryny, ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.
Do ciasta dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
Na koniec wlej maślankę, połącz wszystkie składniki.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką krupczatką z Młynomagu foremki. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopniach.
Wierzch ciasta ozdobić możesz cytrynowym lukrem (cukier puder połączony z sokiem z cytryny) i ozdobić wiosennymi kwiatami jadalnymi. Ja użyłam kwiatów forsycji.
Smacznego!