Koszyk

Przepisy

ŚWIĄTECZNA SZARLOTKA

By 13 grudnia 2019 No Comments

Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasta. A ponieważ święta to tradycja, dlatego też w tym czas smakują mi najbardziej tradycyjne ciasta.

Krucha i pachnąca cynamonem szarlotka to jedno z tych ciast bez których nie ma świąt.

Zdradzę Wam tajemnice jak ją zrobić aby była krucha i pyszna…

 

Składniki

0,5 kg mąki (pół na pół krupczatka i tortowa)

250 g masła (zimne pokrojone w kostkę)

150 g cukru

2 żółtka

1 jajko

 

Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na min 30 min.

 

2 kg jabłek

 

Jabłka obieramy, kroimy w plastry i dusimy na maśle aby odparowały.

 

¾ ciasta układamy na blaszce jako spód. Podpiekamy w piekarniku w temp. 220 stopni przez około 15 – 20 minut. Wykładamy jabłka a na wierz kruszymy resztę ciasta.

Pieczemy dalej aż góra się zarumieni.

 

 

Smacznego