Rogale śniadaniowe.
Domowe pieczywo na śniadanie… Nie może być nic lepszego. Serwowanie domowego chleba, bagietek, bajgli, rogali to pewność, że Wasza rodzina je smacznie i zdrowo.
Tydzień temu obchodziliśmy „Dzień rogalika”, tak więc na początek naszej kulinarnej przygody z Młynomagiem zaczynamy śniadaniowo i trochę świątecznie….
Składniki:
- 500 g mąki pszennej Reszelskiej
- 140 ml mleka
- 140 ml ciepłej wody
- 15 g drożdży
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- mak do posypania rogali
Drożdże rozkruszyć do miski zaleć mlekiem i cukrem ,wymieszać, dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godziną aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części i zrobić kulki. Kulki z ciasta zostawić na około 20 min pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Z kulek uformować płaskie placki, z których zwiniemy rogale. Rogale smarujemy wodą i posypujemy makiem.
Układamy na blasze, zostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Smacznego.