
Sezon na jagody w pełni. Jest on krótki, więc koniecznie kupcie w sklepie mąkę tortową z Młynomagu i przygotujcie…. JAGODZIANKI
Składniki:
500 g mąki tortowej z Młynomagu
250 ml letniego mleka
50g świeżych drożdży
3 jajka
1 żółtko
125 g masła
¾ szkl. Cukru
Szczypta soli
Cukier do posypania bułek
Nadzienie:
1 kg jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
Rozkruszone drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki maki i 1 łyżkę cukru, lekko wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jajka ubić z reszta cukru, dodać rozczyn, pozostałe mleko, wsypać przesianą mąkę i sól. Wyrobić ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Dodać powoli wystudzone, roztopione masło. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką.
Jagody umyć i wymieszać z cukrem i bułką tartą.
Kiedy ciasto zwiększy objętość i stanie się puszyste, odkrawać i formować kulki a z nich okrągłe placki. Na każdy kłaść czubatą łyżkę jagód i zlepić bułkę.
Po ułożeniu na blasze posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 15- 20 min w temp. 200 stopni.
Jagodzianki to więcej niż tylko przysmak. To kawałek letniego nieba, który możemy przemienić w prosty, radosny posiłek. Bez względu na to, czy podajemy je na śniadanie, jako przekąskę czy deser, jagodzianki zawsze przynoszą uśmiech na twarz. Wprowadźcie do swojej kuchni letnią magię i pozwólcie jagodziankom rozkwitnąć na waszym stole.
Smacznego