Wiosna… Po zimowych miesiącach na naszym stole mamy świeże warzywa. Urozmaicamy naszą dietę o rzodkiewkę, sałatę, szczypiorek, szpinak i moje ukochane szparagi. Sezon na nie jest krótki, więc należy szybko przygotować z nich coś smacznego.
Moja propozycja to podpłomyk ze szparagami.
Składniki na ciasto:
15 g oleju
110 g letniej wody
10 g drożdży
200 g mąki pszennej ekologicznej z Młynomagu
1/2 łyżeczka soli
Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośniecia
Szparagi blanszujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie.
Przygotowujemy sos do posmarowania
Składniki:
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki słodkiej śmietanki
3 ząbki czosnku
Śmietankę i serek mieszamy i wciskamy czosnek
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, smarujemy sosem, układamy szparagi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni. Pieczemy 20 min. Do smaku możemy posypać ulubionym serem.
Smacznego!