Carbonara to włoska pasta z makaronu, bekonu, jajek, parmezanu i pieprzu. Sos tworzony z żółtek i sera nadaje potrawie kremowej konsystencji, a smak bekonu wspaniale komponuje się z delikatnymi nutami jajek. Prosta, ale wyjątkowo smaczna kompozycja. Carbonara to węgiel… skąd ta nazwa?
Danie było przygotowywane przez włoskich górników. Kiedy szykowali je do makaronu spadały im kawałki węgla. Aby ukryć je dodawali do dania gruby pieprz.
Składniki: (na jedną osobę)
100 g mąki tortowej
1 jajko
2 szczypty soli
Z tych składników wyrabiamy ciasto na makaron. Odkładamy je na chwilę aby odpoczęło. Następnie wałkujemy cienki placek, zwijamy w rulon i kroimy długie wstążki.
Wrzucamy do dobrze posolonego wrzątku. Gotujemy około 5 minut.
Sos:
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 żółtko
3 szczypty grubo mielonego czarnego pieprzu
Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy na maśle. Dodajemy pieprz. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię na której mamy duszone warzywa. Dolewamy 2,3 łyżki wody z gotowania makaronu. Dokładamy żółtko I intensywnie mieszamy ma wyłączonym ogniu.
Danie gotowe. Serwujemy posypane obficie tartym parmezanem.
Carbonara to nie tylko jedzenie, to doświadczenie. Prosta receptura, bogata w smak, która przenosi nas do włoskich trattorii. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby wyczarować magię tej klasycznej potrawy. Włączcie włoską muzykę, przygotujcie talerze, a carbonara zamknie was w objęciach kulinarnego rajskiego ogrodu. Buon Appetito!