
Proste I niesamowicie smaczne danie rodem z Włoch. Carbonara to węgiel… skąd ta nazwa?
Danie było przygotowywane przez włoskich górników. Kiedy szykowali je do makaronu spadały im kawałki węgla. Aby ukryć je dodawali do dania gruby pieprz.
Składniki: (na jedną osobę)
100 g mąki tortowej
1 jajko
2 szczypty soli
Z tych składników wyrabiamy ciasto na makaron. Odkładamy je na chwilę aby odpoczęło. Następnie wałkujemy cienki placek, zwijamy w rulon i kroimy długie wstążki.
Wrzucamy do dobrze posolonego wrzątku. Gotujemy około 5 minut.
Sos:
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 żółtko
3 szczypty grubo mielonego czarnego pieprzu
Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy na maśle. Dodajemy pieprz. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię na której mamy duszone warzywa. Dolewamy 2,3 łyżki wody z gotowania makaronu. Dokładamy żółtko I intensywnie mieszamy ma wyłączonym ogniu.
Danie gotowe. Serwujemy posypane obficie tartym parmezanem.
Smacznego