Karnawał to czas spotkań. Zapraszamy do siebie znajomych, albo sami idziemy z wizytą. Wspólne spędzanie czasu jest przyjemne a będzie jeszcze bardziej przyjemne, jeśli przygotujemy coś na ząb. Ja wyszperałam dla Was w starym zeszycie mojej mamy przepis na rogaliki z konfiturą.
Rogaliki z konfiturą to urocze, małe cudo cukiernicze. Delikatne ciasto drożdżowe, lekko chrupiące na zewnątrz, otula wewnętrzną niespodziankę – aromatyczną konfiturę. Słodkie, soczyste nadzienie nadaje rogalikom niezapomniany smak. Całość często jest delikatnie posypana cukrem pudrem, tworząc połączenie kruchości, słodyczy i owocowej świeżości. Rogaliki z konfiturą to nie tylko wspaniały dodatek do porannej kawy, ale także mała przyjemność, która rozpieszcza podniebienie o każdej porze dnia.
Składniki:
500 g mąki tortowej z Młynomagu
250 ml śmietany 18%
50 g świeżych drożdży
2 jajka
2 żółtka
200 g miękkiego masła
8 g cukru waniliowego
300 g konfitury
Cukier puder do posypania rogalików
Mąkę, drożdże, cukier waniliowy, jajka, żółtka, śmietanę łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto (ja wspomogłam się robotem kuchennym). Zawijamy w wysmarowaną olejem folię i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wałkujemy cienko i kroimy kwadraty. Na środku każdego kładziemy odrobinę konfitury, sklejamy w trójkąt i formujemy rogalik. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rogaliki smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, pieczemy 20 min w temp. 180 stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego