Skip to main content
Przepisy

Przepis na pyszny Jesienny Pleśniak

20201101 113126 scaled

Pleśniak

Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem było to moje ulubione ciasto. Fascynował mnie fakt, że piana z białek udaje pleśń na konfiturze porzeczkowej. Do dziś uwielbiam ten słodko kwaśny smak i delikatność kruchego ciasta. Zachęcam, przygotujcie sobie na jesienne wieczory z filiżanką gorącej herbaty.

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła, schłodzonego
  • 5 żółtek, z dużych jajek
  • 400 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Zimne masło siekamy z mąką i dodajemy żółtka, sól i śmietanę. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao. Ciasto zawijamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Beza:

  • 5 białek, z dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Ponadto:

  • słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki (lub z innych kwaśnych owoców) lub 600 g czarnej porzeczki

 

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu porzeczkowego (lub wysypać owoce). Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego :-).

header divider