Skip to main content
Aktualności

Jakie ma właściwości i skład mąka orkiszowa?

maka orkiszowa

Choć zazwyczaj w kuchni wykorzystujemy mąkę pszenną, nie ma powodów, dla których mielibyśmy ciągle stosować ten produkt. Istnieje wiele innych wyrobów, które można wykorzystywać jeśli nie na równych, to przynajmniej na zbliżonych prawach. Jeden z nich to mąka orkiszowa. Jest ona bogata w różnego rodzaju substancje odżywcze i z tego względu stanowi świetni składnik zdrowej i zrównoważonej diety.

Do składników, które można znaleźć w mące orkiszowej, należy między innymi białko, błonnik, żelazo oraz magnez. W produkcie tym znajdują się także witaminy takie jak B3 i B6. Warto wspomnieć o tym, że im bardziej gruboziarnista jest mąka, tym więcej jest w niej wartości odżywczych. Jednak z drugiej strony mielenie dość dobrze imituje pewne typy mąki pszennej, więc jeśli chce się traktować mąkę orkiszową jako zamiennik mąki pszennej, to lepiej będzie zdecydować się na wersję drobnoziarnistą. Nie jest ona zupełnie pozbawiona witamin i składników odżywczych, a jedynie ma ich nieco mniej.

Dlaczego warto stosować mąkę orkiszową?

O przewadze mąki orkiszowej nad mąką pszenną decyduje także niższa zawartość glutenu. Produkt ten będzie więc dobry dla osób, które nie tolerują tego związku. Jeśli zaś chodzi o smak, to w mące orkiszowej można odczuć więcej słodyczy i goryczy niż w mące pszennej, co składa się na smak, który można określić mianem lekko orzechowego. Na dobrą sprawę orkisz jest jednak odmianą pszenicy, więc nawet jeżeli jego smak różni się od najbardziej rozpowszechnionej wersji ziarna pszenicznego, to i tak stanowi dobry zamiennik tego drugiego. Wypieki z mąki orkiszowej mogą być co prawda kruchsze niż te z mąki pszennej, jednak z drugiej strony rzadko kiedy powstaje w nich zakalec.

Ze spożycia mąki orkiszowej można wyciągnąć liczne korzyści zdrowotne. Duża ilość błonnika wpływa pozytywnie na funkcjonowanie zarówno układu pokarmowego, jak i układu krwionośnego. Żelazo z kolei zapobiega anemii, a witamina B3 wspomaga gospodarkę hormonalną. Podsumowując, zdecydowanie warto wprowadzić mąkę orkiszową do swojego jadłospisu jako jego stały składnik.

header divider