Koszyk

Przepisy

Jak zrobić kruche ciasto?

By 27 listopada 2020 18 grudnia, 2020 No Comments
kruche ciasto

Ciasto kruche zawiera mało składników, a metoda jego przygotowania jest prosta. Jeśli nie zapomnimy o kilku ważnych kwestiach, wszystko powinno nam się udać i wyjść w sposób wyśmienity.

Proporcje:

Zalecaną proporcją jest 3:2:1, gdzie:

  • 3 – mąka,
  • 2 – tłuszcz,
  • 1 – cukier.

Składniki:

Mąka – Nie jest istotnym, z jakiej będziemy korzystać. Trzymajmy się odpowiednich proporcji, a rodzaj nie będzie stanowił problemu. Ważne jest jednak, aby charakteryzowała się wysoką jakością.

Tłuszcz – Masło, margaryna, masło ze smalcem lub śmietana. Koniecznie schłodzone. Zadbajmy, aby posiadało wysoką zawartość tłuszczu mlecznego. Kiedy zastosujemy inne, będziemy mieć problem z wyrobieniem ciasta.

Cukier – Jeżeli chcemy uniknąć karmelizacji, zastosujmy cukier puder. Nie będzie się on odznaczał w cieście. Kruche ciasto nie jest na tyle wilgotne, aby dobrze rozpuścić zwykły cukier.

Żółtka – od ich ilości zależy kolor ciasta oraz jego wilgotność. Im więcej jajek tym bardziej kruchy stanie się nasz końcowy efekt.

Wyrabianie kruchego ciasta

Ważna jest prędkość. Im szybciej wyrobimy nasz wypiek, tym lepiej. Dobrym sposobem będzie pocięcie nożem zmieszanej mąki z cukrem pudrem i masłem, a dopiero potem dodanie jajek.

Wyrobione ciasto owijamy szczelnie folią i lekko spłaszczone chowamy do lodówki na pół godziny.

Kiedy ciasto się schłodzi, wrzucamy je do piekarnika. Tutaj istotna uwaga! Pieczemy je, dociążając od góry np. grochem, tak, aby się nie wybrzuszyło.

Nasze obciążniki kładziemy na folii do pieczenia. Po 15 minutach (w 200°C) obciążniki zdejmujemy, a ciasto dopieka się dalej.

Podsumujmy więc przepis na idealne kruche ciasto

Wsyp mąkę do misy robota. Dodaj masło oraz cukier puder i posiekaj dokładnie. Dodaj żółtka. Wyrabiaj do momentu połączenia składników.

Gotowe ciasto przenieś do lodówki. Po pół godzinie wsadź do piekarnika, pierwsze 15 minut z obciążnikami, kolejne 15 bez. Wszystko w temperaturze 200°C. Gotowe! Smacznego.

Postępując z naszymi wskazówkami, przygotujesz świetne ciasto, z którego będziesz dumna. To nic trudnego, wystarczy trochę praktyki i kilka obciążników w piekarniku. Powodzenia!