Skip to main content
Przepisy

Jak zrobić domowe ciasto do pizzy?

kobieta przygotowujaca ciasto na pizze w domu

Pizza jest jednym z włoskich dań, które Polacy obdarzyli szczególnym uczuciem. Pyszne, chrupiące ciasto pokryte aromatycznym sosem pomidorowym, dowolnymi dodatkami i ciągnącym serem znalazło w Polsce wielu amatorów. Obecnie pizza króluje nie tylko w barach szybkiej obsługi, ale także w wykwintnych restauracjach. Coraz więcej osób decyduje się również na przygotowanie pizzy samodzielnie.

Na czym skupić się podczas przygotowywania domowej pizzy?

Obecnie można znaleźć naprawdę dużo różnego rodzaju przepisów na ciasto do pizzy, uwzględniających nieco inne składniki. Podstawowymi produktami koniecznymi do przygotowania ciasta są drożdże, sól, woda, oraz oczywiście mąka. Do wypieku pizzy wykorzystuje się specjalną mąkę pszenną do pizzy typu 00 lub mąkę chlebową. To od mąki w dużej mierze zależy, jaką konsystencję, smak i teksturę będzie miało ciasto.
W niektórych przepisach do ciasta dodaje się również oliwę lub olej.

Jak zrobić domową pizzę?

Pierwszym krokiem jest wsypanie mąki do miski i dodanie soli. Jeżeli używane są drożdże suszone, to należy je wsypać do szklanki z wodą
i wymieszać. W przypadku drożdży świeżych konieczne jest ich utarcie z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki i łyżeczką cukru, a następnie pozostawienie tej mieszanki na 15 minut. Tak przygotowany zaczyn można połączyć z mąką za pomocą łyżki. Po uzyskaniu lepkiego ciasta można przełożyć je na blat, podsypać mąką i wyrobić aż do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta.

Tak wyrobione ciasto należy zwinąć w kulę, posypać mąką i odstawić na godzinę, aby wyrosło. Najlepiej przykryć je ściereczką, aby nie wyschło. Gdy podwoi swoją objętość, można wyrobić je ponownie. Kolejnym etapem jest formowanie ciasta na kształt koła. Najlepiej zrobić to ręcznie. Następnie można układać pozostałe składniki.

header divider