Skip to main content
Przepisy

Jak upiec dobry chleb razowy?

chleb razowy

Zapach pieczonego chleba kojarzy nam się z dzieciństwem – przywołuje szczęśliwe chwile spędzane w domu i na podwórku. Pewnie każdy z nas pamięta smak chrupiącej, pękającej pod naciskiem naszych palców skórki chleba. Jego posmarowane świeżym masłem piętki do dziś stanowią uwielbianą przez dzieci przekąskę.

Chleb towarzyszy nam każdego dnia – większości z nas trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie czy kolację. Najbardziej lubimy, kiedy jest świeży, idealnie wypieczony, wciąż ciepły. Pieczenie chleba, w tym chleba razowego, w domu staje się coraz bardziej popularne.

Tajemnica smaku pysznego chleba razowego

Często kierowani tęsknotą za beztroskim okresem dzieciństwa, pragniemy odtworzyć charakterystyczne dla niego smaki. Obecnie powraca moda na gotowanie w domu, a w trendach kulinarnych zaczyna rządzić prostota. Z przyjemnością kupujemy lokalne produkty od sprawdzonych dostawców i cenimy towary dostarczane nam przez regionalne firmy mogące poszczycić się wieloletnią tradycją. Korzystanie z najlepszej jakości składników przekłada się na smak przyrządzanych dań. Sekretem dobrego chleba razowego jest użycie do jego wypieku wysokogatunkowej mąki razowej, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych ziaren zbóż. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszny chleb razowy.

Lista potrzebnych składników:

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g zakwasu
  • 10 g soli
  • 350 g wody

Zakwas łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy całość, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę zostawiamy na pół godziny, po czym ponownie miksujemy. Po kolejnym – trzecim – zmiksowaniu odstawiamy ją na dłużej. Po upływie około 2 godzin wyrośnięte ciasto formułujemy w okrągły bochenek, który przekładamy do owalnej formy okruszonej mąką. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia – tym razem na 1,5 godziny (po upływie godziny ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o połowę). Następnie rozgrzewamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia do temperatury 230 °C i przekładamy do niej ciasto. Wewnętrzne ścianki piekarnika spryskujemy wodą. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 °C i pieczemy chleb jeszcze przez około 25–35 minut. Gotowy bochenek zostawiamy na kuchennej kratce, aby mógł ostygnąć.

header divider

Smacznego!