Skip to main content
Aktualności

Ile kalorii ma mąka?

worek maki

Mąka jest jednym z podstawowych surowców, wykorzystywanym do produkcji sporej ilości produktów spożywczych. Pieczywo, ciasta czy potrawy mączne bazują właśnie na tym składniku. Od wielu lat spora grupa osób przechodząc na dietę, rezygnuje przede wszystkim z produktów mącznych oraz białego chleba, obarczając je winą za wzrost masy ciała. Tak naprawdę to, ile kilokalorii ma mąka jest zależne od kilku czynników, jak chociażby rodzaj ziarna czy przemiał.

Ile kilokalorii ma mąka i co z tego wynika?

100 gram mąki pszennej tortowej ma około 340 kilokalorii. Jest to całkiem sporo, jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że nikt nie spożywa czystej mąki – jest ona składnikiem różnego rodzaju produktów. W łyżce mąki znajduje się około 34 kilokalorii. Jest to około 2% dziennego zapotrzebowania na energię dorosłego człowieka. Kilokalorie w mące pochodzą w około 12% z białka, 86% z węglowodanów i około 2% z tłuszczy. Mąka pszenna tortowa nie jest zbyt bogatym źródłem błonnika, jednak zawiera witaminę B1, B3, B5, ryboflawinę oraz kwas foliowy. Jest bogata w żelazo i wapń. Decydując się na mąkę o nieco wyższym przemiale, można dostarczyć organizmowi więcej błonnika, który wpływa zbawiennie na perystaltykę jelit oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Mąka orkiszowa ma około 345 kcal w 100 gramach. Jest bogata w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka orkiszowa jest lekkostrawna i nie obciąża organizmu, jej spożycie zmniejsza ryzyko otyłości. Dzięki dużej zawartości skrobi produkty z mąki orkiszowej są sycące. Podobnie jak pszenica, orkisz zawiera duże ilości witamin i minerałów. Bardzo popularna jest również mąka żytnia, zawierająca 347 kcal w 100 gramach produktu. Wykorzystywana głównie do pieczenia chleba, jest doskonałym źródłem błonnika. Usprawnia pracę jelit, pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, poprawia trawienie.

header divider