Koszyk

Aktualności

Fakty i mity na temat mąki pszennej

By 19 stycznia 2022 No Comments
świeże bułki

Mąka ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dzięki niej może powstać dowolne ciasto, pizza, makaron, naleśniki czy pieczywo. Najbardziej popularną mąką w Polsce jest mąka pszenna. Jednak niektórzy uważają, że powinno się unikać jej spożywania. Jaka jest prawda na ten temat?

Mąka pszenna – czy jest zdrowa?

Pszenica nie bez przyczyny nazywana jest królową zbóż. Kiedyś była towarem dostępnym wyłącznie dla bogatych, dziś jest to zboże najczęściej stosowane do produkcji mąki. Zwolennicy zdrowej żywności często polecają całkowicie wykluczyć z diety mąkę pszenną. Inni natomiast uważają, że powinna być ona dla człowieka podstawowym źródłem węglowodanów. Najpierw zastanówmy się, skąd się wzięła zła sława mąki pszennej. Faktem jest, że nie wszystkim jest ona zalecana. Osoby, które nie tolerują glutenu, powinny wybierać mąki innego rodzaju. Zła sława mąki pszennej bierze się też stąd, że często produkty, które z niej powstają, nie należą do zdrowych. Jest tak na przykład w przypadku chleba. Tradycyjny chleb powinien składać się z mąki, zakwasu, wody i soli. Tymczasem w masowej produkcji często dodaje się spulchniacze i sztuczne barwniki oraz konserwanty, które sprawiają, że pieczywo staje się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne. Wysokiej jakości mąka jest doskonałym źródłem błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, chroni przed chorobami serca i zapobiega zaparciom, wspomagając odchudzanie. Błonnik jest bardzo ważny dla flory bakteryjnej jelit, która ma wpływ na działanie całego organizmu człowieka, a nawet na samopoczucie. Poza tym mąka pszenna zawiera więcej niż inne rodzaje mąki żelaza, wapnia i białka oraz składników odżywczych. Jest bogata w kwas foliowy, ryboflawinę oraz witaminy B1, B3 i B5. Ze względu na korzyści zdrowotne i szerokie zastosowanie mąki pszennej nie warto jej wykluczać z diety, jeśli nie ma do tego wskazań od lekarza. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by wybierać dobrą mąkę, a produkty spożywcze, które są z niej wytwarzane, powinny zawierać jak najmniej konserwantów i sztucznych dodatków.