Skip to main content
Przepisy

Dodatki do wypieku chleba – sprawdź propozycje

chleb

Lubimy chleb własnego wypieku. Rzadko mamy okazję jeść pieczony tradycyjną metodą, w kaflowym piecu. Chociaż są gospodarstwa wiejskie, które posiadają w kuchni piece opalone drewnem  i gospodynie wypiekają chleb, to nie każdy ma możliwość zakupu.

W związku z tym smakosze pieczywa własnej produkcji eksperymentują i wypiekają chleb w piekarnikach. Aby lepiej smakował, dodają zioła i przyprawy. Dzięki temu odkrywają nowe smaki i otrzymują niepowtarzalne wypieki. Świeży, pachnący chleb własnej roboty, z najlepszej mąki od Młynomag, z przeróżnymi dodatkami, nigdy się nie znudzi i jest zdrowy.

Dodatki do chleba

Dodatków, którymi można urozmaicić pieczywo, jest bardzo wiele. Mogą to być ziarna, zioła i przyprawy. Dodać można orzechy, wędliny i owoce. Podstawowym dodatkiem jest sól, która wpływa na foremność i stałość ciasta. W każdym wypieku jest również cukier, stymulujący działanie środków spulchniających. Dodaje się go do przygotowania zaczynu drożdżowego. Do chleba dodaje się pestki dyni lub słonecznika, gdyż zawierają wartościowy błonnik i nadają pieczywu dodatkowy smak. Kolejnymi popularnymi dodatkami są orzechy włoskie i laskowe oraz ziarna sezamu, maku i czarnuszki. Ziarna i orzechy dodaje się zarówno do środka chleba, jak i na wierzchu.

Przyprawy

Do chleba można dodać kminek, kolendrę, koper włoski i zioła: suszone lub świeże. Zapewnią wypiekowi niesamowity zapach i ciekawy smak. W chlebie na zakwasie popularną przyprawą jest anyż, który można dodać w całości albo zmielony. Smakosze bazylii, dodają ją również do ciasta. Bazylia ma wyrazisty smak, można wykorzystać w postaci świeżych lub suszonych listków. Chleb uzyskuje wyrazisty smak po dodaniu czosnku. Czosnek może być w proszku lub zmielony. Najbardziej popularnym dodatkiem do chleba na zakwasie jest suszony lub świeży rozmaryn. Do pieczywa można dodać także szałwię, która jest łagodnym ziołem o delikatnym smaku.

Owoce i warzywa dodatkiem do wypieku chleba

Owoce i warzywa dodane, wraz z mąką piekarniczą, do chleba wzmocnią smak i nadają mu wilgotną konsystencję. Można dodawać owoce świeże, suszone, przeciery lub soki. Można użyć kombinacji owoców. Naturalne cukry w owocach odżywiają drożdże. Morele, rodzynki, gruszki, suszone śliwki, figi, jabłka i daktyle zapewniają wspaniały smak. Owoce takie jak: wiśnie, borówki, truskawki, żurawina najlepsze są zamrożone. Do chleba dodawane są również surowe, suszone, gotowane lub w puszkach warzywa. Do pieczenia chleba można dodać ziemniaki, bataty, pasternak, marchew i inne warzywa bogate w skrobię do słodzenia. Pieczywo z warzywami po dodaniu buraków zmieni kolor. Dzięki nim uzyskuje się bogaty chleb. Chleb warzywny jest bogatszy w składniki odżywcze.

header divider