Nasza świadomość tego jak na samopoczucie i stan zdrowia wpływają spożywane przez nas jedzenie i pokarmy rośnie z dnia na dzień. Dzięki temu w kuchni możemy dokonywać coraz bardziej przemyślanych wyborów. Sięgamy po zdrowsze zamienniki, nieprzetworzone produkty, które smakują dobrze jak nie lepiej niż tradycyjnie wybierane towary. Dużo zależy też od rodzaju stosowanej przez nas mąki.
Dbając o zdrowie, często zastanawiamy się, jak na nasze trawienie wpływają mączne produkty. Polska kuchnia znana jest z pysznego chleba, bułek, różnych rodzajów makaronów i pierogów, naleśników i placków. Dodajemy do nich dużo mąki, a pszenica zawsze była najczęściej wybieranym zbożem. Dzisiaj coraz częściej szukamy jej zamienników i sięgamy na przykład po mąkę orkiszową. Niezależnie od preferencji, zawsze warto zaopatrywać się w produkty prosto z młyna, dzięki czemu mamy pewność co do świeżości i jakości kupowanych produktów.
A dlaczego warto sięgać po orkisz?
Orkisz – co to jest i skąd jego popularność?
Ponieważ tak jesteśmy przyzwyczajeni do pszenicy, wydaje nam się, że orkisz jest czymś nowym, efektem mody na zdrowe odżywianie.
Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę, jest to roślina, która uprawiana była już przez ludzi pierwotnych. W średniowieczu był jednym z częściej wybieranych zbóż, a dopiero później został wyparty przez tak popularną pszenicę. Dziś wraca do łask, ze względu na wiele właściwości zdrowotnych i korzystny wpływ na organizm człowieka. Orkisz jest dalekim krewnym pszenicy, ale jego ziarna są nieco większe i schowane są
w dość twardej łusce, co było głównym powodem, dla którego odchodzono od niego- wymagał większej pracy przy przetwórstwie. Jest jednak bardzo prosty w uprawie, nie reaguje na zmiany temperatury i ziarna można używać jako zamiennik ryżu, a nawet kaszy. Bardzo ciekawy
i przyjemny smak mąki orkiszowej, która określana jest jako orzechowa, maślana i lekko słodka, sprawia, że coraz częściej gości w naszych potrawach. Mąka ceniona jest też za właściwości odżywcze, jest bogata w magnez, żelazo, błonnik, białko i witaminy, na przykład B6.
Co można wyprodukować z mąki orkiszowej?
Zdrowotne zalety mąki orkiszowej sprawiają, że jest ona zalecana dla osób cierpiących na cukrzycę oraz z wysokim poziomem cholesterolu,
czy z wysokim ciśnieniem. To sława jako produktu chroniącego serce wyniosła orkisz na piedestał kuchennych produktów. Jednak pomoże
na pewno również osobom z problemami trawiennymi, gdyż chroni przed wzdęciami czy kolkami, reguluje perystaltykę jelit. Ponieważ mąka orkiszowa daje o wiele cięższą konsystencję ciasta, lepiej sprawdzi się przy wypiekaniu domowego chleba czy bułek. Warto stosować ją
do ciastek, spodów do tart i pizzy, jako zagęszczacz sosów, ale przygotujemy z niej również pierogi, makaron, czy drożdżowe ciasto. Jeśli mamy obawy czy wypieki na pewno nam się udadzą, czy polubimy nieco inny smak naszych dań, na początek można mieszać mąkę orkiszową
z pszenną 1:1.