Skip to main content
Aktualności

Dlaczego warto kupować mąkę prosto z młyna?

maka

Obecnie coraz częściej gotujemy w domu, ponieważ pragniemy samodzielnie przyrządzić ulubione dania i zapoznać z ich smakiem nasze dzieci. Z ciekawością sięgamy po tradycyjne przepisy, modyfikujemy je i urozmaicamy.

Tajemnica pysznych potraw tkwi w doborze starannie wyselekcjonowanych składników, w tym mąki, bez której upieczenie pysznego chleba czy ciasta byłoby niemożliwe. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i typów mąki mających odmienne zastosowanie i pochodzących od różnych producentów. Dlaczego warto pomyśleć o jej zakupie bezpośrednio z młyna? Odpowiedź na wskazane pytanie znajduje się poniżej.

Wysokogatunkowa mąka gwarancją udanego smaku

W trendach kulinarnych propaguje się korzystanie z produktów pochodzących od lokalnych dostawców mogących pochwalić się wieloletnim doświadczeniem i stosowaniem ekologicznych rozwiązań. Nadal istnieją młyny takie jak nasz, które z powodzeniem kontynuują szlachetne tradycje wyrobu wysokogatunkowej mąki oraz bezwzględnie przestrzegają restrykcyjnych norm jakości. Mąka kupiona bezpośrednio z młyna zawsze stanowi najlepszy wybór, ponieważ do jej wyprodukowania używa się najlepszych ziaren pochodzących z okolicznych pól – dobra mąka powstaje z dobrego ziarna. Ziarna dostarczane do młyna muszą być czyste, suche, o idealnych parametrach wypiekowych. Ponadto mąka ta jest odpowiednio przechowywana, a przed opuszczeniem młyna smakowana i testowana na specjalistycznym sprzęcie. Warto dodać, że każdy młyn ma swój własny przepis na mąkę – my wierzymy w niepowtarzalny smak przygotowywanej w tradycyjny sposób żywności, dlatego nie stosujemy żadnych ulepszaczy i propagujemy naturalny proces produkcji. Dzięki temu uzyskujemy delikatną i wyjątkową mąkę – wytwarzana w ten sposób ma wysoką jakość wypiekową. Właściciele młynów inwestują przy tym zakup sprzętu spełniającego najwyższe standardy jakości i w zawodowe szkolenia zatrudnianych przez siebie osób. Pasja młynarska przekłada się na smak oferowanej przez poszczególne młyny mąki, dlatego warto chociaż raz zdecydować się na jej zakup bezpośrednio od producenta i poczuć tę niewiarygodną różnicę.

header divider