Koszyk

Aktualności

Co oznaczają typy mąki – jak je czytać?

By 8 kwietnia 2022 27 kwietnia, 2022 No Comments
zagniatanie chleba

Mąka to jeden z najpowszechniej używanych artykułów spożywczych. Służy ona przede wszystkim do wyrobu pieczywa, które jest podstawą codziennej diety, a także ciast i ciasteczek. Jedną z wielu zalet mąki jest to, że występuje ona w wielu odmianach. To właśnie dzięki temu możliwe jest otrzymywanie wypieków o rozmaitym charakterze, które nigdy się nie znudzą.

Mąkę można dzielić między innymi ze względu na rodzaj zboża, z którego powstała. W tym kontekście wyróżnia się, chociażby mąkę pszenną, żytnią czy orkiszową. Jest jeszcze jednak inny sposób rozróżniania mąk. Chodzi tu o podział na tak zwane typy, które określane są za pomocą konkretnych liczb, takich jak 450 czy 2000.

Poszczególne typy mąki

Co dokładnie oznaczają liczby, którymi określa się skład mąki? Mówią one o zawartości tak zwanego popiołu w danym wyrobie. Nie chodzi tu jednak o zwykły popiół, tylko o specjalny, taki, w którym zawarte są składniki mineralne wpływające na charakter mąki. Im wyższa jest ich zawartość w produkcie, tym większą liczbą określa się typ mąki.

Co dokładnie oznaczają liczby, którymi określa się skład mąki? Mówią one o zawartości tak zwanego popiołu w danym wyrobie. Nie chodzi tu jednak o zwykły popiół, tylko o specjalny, taki, w którym zawarte są składniki mineralne wpływające na charakter mąki. Im wyższa jest ich zawartość w produkcie, tym większą liczbą określa się typ mąki.

Dlaczego produkuje się typy mąki z różną zawartością składników mineralnych? Krótko mówiąc, dlatego, że przydają się one do czego innego.

Im wyższa jest liczba w typie mąki, tym mąka jest ciemniejsza. Zawiera więcej zmielonej okrywy nasiennej – otrąb, a co za tym idzie jest zdrowsza, zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B oraz błonnika. Przykładowo mąka pszenna typ 1850, którą wykorzystuje się do wytwarzania chleba czy bułek rodzaju graham lub żytnia T-2000 razowa, to mąki najciemniejsze, pełnoziarniste, wyprodukowane z całego ziarna. Natomiast mąka pszenna T-450 tortowa, jest to mąka najjaśniejsza, najdelikatniejsza, odpowiednia do pierogów i lekkich ciast np. biszkoptowych.

Z kolei mąki typu 500 czy 550 mają najbardziej uniwersalny charakter. Wykorzystuje się ją do produkcji bułek, które jadamy na co dzień. Doskonale sprawdza się domowych wypieków, szczególnie ciasto drożdżowych i na pizzę. Mąka pszenna T-750 i mąka żytnia T-720 to mąki wykorzystywane do wypieku chleba.

Jak widać, mąka niejedno ma imię. Różnorodność tego produktu sprawia, że nigdy się on nie znudzi i ciągle będzie stanowił składnik, z którego będzie się produkować podstawowy element codziennej diety. Bułki, chleby, ciasta, pizze, makarony – wszystko to jest możliwe właśnie dzięki mące.