Skip to main content
Przepisy

Rogaliki śniadaniowe

rogaliki

Rogale śniadaniowe.

Domowe pieczywo na śniadanie… Nie może być nic lepszego. Serwowanie domowego chleba, bagietek, bajgli, rogali to pewność, że Wasza rodzina je smacznie i zdrowo.

Tydzień temu obchodziliśmy „Dzień rogalika”, tak więc na początek naszej kulinarnej przygody z Młynomagiem zaczynamy śniadaniowo i trochę świątecznie….

 

Składniki:

 

  • 500 g mąki pszennej Reszelskiej
  • 140 ml mleka
  • 140 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • mak do posypania rogali

 

Drożdże rozkruszyć do miski zaleć mlekiem i cukrem ,wymieszać, dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godziną aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części i zrobić kulki. Kulki z ciasta zostawić na około 20 min pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Z kulek uformować płaskie placki, z których zwiniemy rogale. Rogale smarujemy wodą i posypujemy makiem.

Układamy na blasze, zostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Smacznego.