Skip to main content
Przepisy

Pyszne jagodzianki

jagodzianki1 scaled

Sezon na jagody w pełni. Jest on krótki, więc koniecznie kupcie w sklepie mąkę tortową z Młynomagu i przygotujcie…. JAGODZIANKI

 

Składniki:

500 g mąki tortowej z Młynomagu

250 ml letniego mleka

50g świeżych drożdży

3 jajka

1 żółtko

125 g masła

¾ szkl. Cukru

Szczypta soli

Cukier do posypania bułek

Nadzienie:

1 kg jagód

2 łyżki cukru

1 łyżka bułki tartej

 

Rozkruszone drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki maki i 1 łyżkę cukru, lekko wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jajka ubić z reszta cukru, dodać rozczyn, pozostałe mleko, wsypać przesianą mąkę i sól. Wyrobić ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Dodać powoli wystudzone, roztopione masło. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką.

Jagody umyć i wymieszać z cukrem i bułką tartą.

Kiedy ciasto zwiększy objętość i stanie się puszyste, odkrawać i formować kulki a z nich okrągłe placki. Na każdy kłaść czubatą łyżkę jagód i zlepić bułkę.

Po ułożeniu na blasze posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 15- 20 min w temp. 200 stopni.

Jagodzianki to więcej niż tylko przysmak. To kawałek letniego nieba, który możemy przemienić w prosty, radosny posiłek. Bez względu na to, czy podajemy je na śniadanie, jako przekąskę czy deser, jagodzianki zawsze przynoszą uśmiech na twarz. Wprowadźcie do swojej kuchni letnią magię i pozwólcie jagodziankom rozkwitnąć na waszym stole.

 

Smacznego

header divider